cropped-1058209-12-1330266709815.jpg

Canine Epileptoid Cramping Syndrome

Canine Epileptoid Cramping Syndrome

Mange lurer på hva «spike syndom» er – så jeg tenkte jeg skulle skrive litt om det. Nova ble diagnosert med CECS i 2011, etter å ha vært feildiagnosert med epilepsi fra hun var tre måneder gammel.

Hva er CECS?

Canine Epileptoid cramping syndrom er mye av det samme som epilepsi, men likevel bør ikke disse to diagnisene blandes.

cropped-1058209-12-1330266709815.jpg

Historie:

Canine Epileptoid cramping syndrom er en «krampe sykdom» som ofte blir forvekslet med epilepsi. De fleste veterinærer har ikke engang hørt om denne sykdommen, og hunder som har krampesykdommer får derfor ofte diagnosen epilepsi. Min Nova var en av dem. Hun var feil diagnosert i over 6 år.

Canine Epileptoid cramping syndrom går ofte under navnene CECS, Spike syndrom eller border terrier Disease.

Sykdommen sies å ha kommet rundt 1997. En tysk oppdretter og veterinær begynte å undersøke dette krampeanfallet etter å ha mottatt flere telefoner fra Border terrier eiere som hadde syke hunder (hunder med CECS). I England og Tyskland ble sykdommen tatt på alvor  i starten av 2000, mens resten av europa fortsatt henger etter på dette området.

Selv om man tror Sykdommen kommer fra Border terrier, og rammer denne rasen mest, er det også andre raser som blir rammet. Hvorfor vet man ikke. Vi vet veldig lite om sykdommen per dags dato.

pict

Symptomer:

 • Svimmelhet/ustø
 • Strekking av musklene, uten mulighet til å trekke dem tilbake
 • Sakte gange
 • Hunden er bevisst under anfallet.
 • Faller på siden, klarer ikke reise seg igjen
 • Skjelving

bad6

Ved anfall:

Det viktigste når hunden får et anfall, uansett om det er CECS, epilepsi eller annet er å ikke få panikk. Under et CECS anfall er hunden bevisst, og vil derfor få med seg din væremåte. Stresser du, eller får panikk kan dette smitte over på hunden, og anfallet kan forsterkes.

Hold deg rolig. Snakk rolig med hunden. Klapp den, og vis at du er der for den. Noen hunden kan roes fortere om de løftes opp, men ved et CECS anfall er det vanlig at musklene strekkes ut (Extension) og om den itillegg skjelver vil det være vanskelig å holde den i en posisjon som er behagelig.

Om hunden skjelver, pass på hodet. Man vil ikke at hunden skal slå hodet under anfallet.

Ikke stikk en pinne eller annet inn i munnen. Før itiden gjorde man dette så de ikke skulle svelge sin egen tunge, men siden kjeven lett kan klappe sammen – eller hunden kan bite av frykt/forvirring bør man holde seg unna munnen.

Det er heller ikke uvanlig at en hund tisser/bæsjer på seg under anfallet. Kan også fråde rundt munnen.

bad11

Behandling:

Det finnes dessverre ingen kur for CECS. Men det finnes måter å behandle på, for å holde sykdommen i sjakk.

Medesiner som Diazepam og Clorazepate har vist god effekt hos non hunder. Men siden vi vet så lite om sykdommen enda, er det også en lang vei å gå før vi vet hvilke medesiner som har best effekt. Det er dessverre ikke alle som fungerer på disse to medekamentene.

Gaviscon har også vist god effekt hos noen, men er lite utprøvd enda.

Mange har også vist meget god effekt ved spesielle dietter, eller å holde seg unna bestemte produkter. Faktisk er flere hunder blitt anfalsfrie ved diet bytte.

Produkter flfre CECS hunder reagerer på – og bør holde seg unna:

 • Griseører
 • Godbiter med høyt protein
 • Avføring fra andre dyr
 • Fisk
 • Høy dose Omega 3
 • Fuglefrø
 • Boksemat for hunder

Dette er selvfølgelig ingen fasit. Noen hunder vil fungere supert på dette, selv med CECS. Men det er som nevt tidligere en relativt ny sykdom, og vi vet så alt for lite enda, derfor samles all informasjon fra alle som har hunder med CECS.

bad3

Er det farlig?

Nei, og ja! Det finnes forskjellige grader av CECS, og hundens helse og alder spiller også inn. Hvor sterke er anfallene? Hvor lenge varer dem? Hvor ofte kommer dem? Det er mye som spiller inn. Alle anfall som varer over 5 minutter regnes som kritiske, og veterinær bør oppsøkes.

CECS anfall pleier å øke med alderen, både i hyppighet, varighet og styrke.

Men hunden kan leve et langt, godt og smertefritt liv med CECS! Selv om hunden er våken under anfallene er det yttersfå som har smerter. De kan leve et normalt liv med lange turer, aktiv trening, sofakos og god mat.

bad

 Å leve med en CECS hund

Er til tider veldig frustrerende. Det er frustrerende å vite så lite om sykdomen. Uansett hvem man kontakter får man forskjellige svar, for ingen vet med sikkerhet hva som fungerer. Ikke spis rått kjøtt. Ikke spis ferdigmat. Ikke spis grønnsaker. Ikke gå lange turer. Vær aktive. Ikke trøst under anfall. Hold hunden i armene ved anfall.

Mitt råd er å prøve ut selv. Hva fungerer for dere? Og når dere finner noe som fungerer, raporter det til CECS gruppen. All informasjon er gullverdt for dem, selv om det kan virke forvirrende for oss hundeeiere er vi med på å hjelpe dem med forskningen.

Men ellers er en CECS hund akkurat som alle andre hunder. De kan være aktive, de er livsglade, har ikke smerter og lever et vanlig hundeliv, med noen anfall i ny og ne.