Om Nova

Navn: Nova Toteia / Rase: Cavalier king charles spaniel / Født: 06.08.06 / Farge: Blenheim / Oppdretter: Rita sterud / HD: B / Øyne: UA / Knær: Grad 4 – operert /Hjerte: bilyd – Middels // Episodic falling: Fri  // Annet: Spike syndrom 

th6Historien om Nova:

Nova er nok resultatet av et impulskjøp. Beste impulskjøpet noen sinne. Jeg var på jakt etter hund nummer to, men vinglet veldig mellom mange forskjellige raser. Alt fra Border collie til Chihuahua stod på listen over raser jeg kunne tenkt meg. Cavalieren dukket titt og ofte opp på denne listen, men ble stryket på grunn av sykdommene rasen har. Siden jeg hadde vært så uheldig med tidligere hunder ønsket jeg meg en rase uten for mange helseplager.

Men så tittet jeg på finn.no. En annonse med vakre Cavaliervalper lyste mot meg og uten å tenke mye over valget, oppdretter eller helse ringte jeg på denne annonsen, og uker senere  kom Nova i hus.

Perfekt måte å skaffe seg hund på? Absolutt ikke. Men jeg har ikke angret en dag på valget. Hunden var planlagt – det var bare helt planlagt at det skulle bli denne rasen, eller denne valpen.

th7

Om Nova:

Nova er en typisk Cavalier som tror hun er midtpunktet i verden og at alle er hennes beste venner. Halen går i ett sett og om man setter seg ned på gulvet må man regne med å bli nusset i minst 5 minutter.

Hun bodde sine første måneder med en retriever og har plukket opp flere av de typiske retrievertingene. Hun er meget treningsglad og lærer utrolig fort. Hun elsker vann, spesielt vannapport er en storfavoritt. Og det å bære båndet sitt på tur er et must.

Hun har en meget god av og på knapp. Inne merker man knapt nok at man har en hund, mens ute er hun full av energi og krefter. Hun har ingen problemer med å følge med de store hundene på lange turer i skog og mark, skiturer på fjellet hører vinteren med -og før ryggproblemene hennes kom i 2013 bar hun kløv og trakk.

n11

Helse:

Nova har hatt sitt å stri med, men tril tross for problemer, operasjoner og diagnoser har hun aldri mistet livsgleden og alltid kommet seg sterke opp på beina igjen. Hun er med på lange turer i skog og mark hver dag, er aktiv på treningsfronten og i hjertet tror hun fortsatt at hun er 6 måneder.

Hun ble født med PL på begge knær og ble opperert i 2007.  Hun er friskemeldt nå, men kan lett bli stiv i bakparten/ryggen på grunn av feil beinstilling.

Hun har bilyd på hjertet, men merker ikke noe til dette i hverdagen. Hun har ikke kommet dit henn til at hun må begynne på medisiner, og ifølge veterinæren har hun et meget sterkt hjerte til tross for bilyden.

at5

<Spikesyndrom>. Bare noen måneder gammel fikk Nova diagnosen epilepsi, noe som skulle vise seg å være en feildiagnose. Nova ble på nytt diagnosert i 2013 – da med spikesyndrom. Hun har noen få anfall iløp av året og plages minimalt med dette. Så lenge vi holder oss unna visse matprodukter klarer vi å holde sykdomen i sjakk og ingen medisiner er nødvendig enda.

Lammelse: i 2014 merket jeg at leppa hennes begynte å henge på høyere side av annsiktet, og jeg bestemte meg for å få dette undersøkt. Det viste seg at Nova har fått en nerveskade i høyere side av annsiktet og har blitt delevis lam i deler av annsiktet. Lammenlsen kan skyldes mange ting – alt fra slag til alderdom. Men det viktigste er at hun verken har smerter eller problemer som følge av dette.

shoot

Bruksomeråde:

Når jeg kjøpte Nova hadde jeg lydighet, utstilling og agility som mål. Det var dette jeg ønsket å drive med, men ting blir ikke alltid slik man ønsker eller håper.

Nova fikk noen rosetter og pokaler i utstillingsringen, men hun utviklet seg sakte og hadde noen små skjønnhetsfeil, så jo eldre hun ble jo dårligere kritikker fikk vi.

Lydighet falt aldri i smak hos frøkna. Vi prøvde oss på rally-lp for å se om det ga mer smak, men hun syntes det var like kjedelig som vanlig lydighet.
Før PL operasjonen fikk jeg beskjed av veterinær om å styrke muskulaturen hennes – det var slik vi begynte med triksetrening som raskt utviklet seg til freestyle. En hundesport vi begge elsker.

Agility sier seg vel selv var vanskelig med en hund som hadde smerter i beina og var igjennom en lang og slitsom rehabiliteringsprosess.

Nova er ikke akkurat redd for å bli våt...Dykking er gøy!
Nova er ikke akkurat redd for å bli våt…Dykking er gøy!

Kurs Vi har vært på, og er meldt på: 

Kurs Klubb/instruktør Dato
Rallylydighet Moss hundeklubb 2009
Viderekommende lydighet Moss hundeklubb 2008
Klikkertrening Ingar Saastad 2008
Nybegynner lydighet Moss hundeklubb 2008
Klikkertrening Ingar saastad 2007
Canis lydighetsleir Canis 2007
Valpe agility Canis 2007
wellnessutdanning DAHP 2014
Hundemassasjeutdanning Axelsons 2006-2007

Utstillingsresulater:

Hvor/ Dommer/Alder Premiering Kritikk
16 mai 2015
Ann Wiseman
NKK Hedmark
KVal
1 Konk
1 BHK
BIM
Best veteran
snart 9 år gammel. Fin størrelse og modell. Blenheim. Fem. hode. Vakkre øyne. Snuteparti passer til hodet. God hals og nakke. Godt vinklet fremme. God brystkasse. God dybde og bredde. Godt kryss. Aning lavt ansat hale. Bærer halen litt høyt. Godt vinklet bak. Gode poter. Ønsker bedre mellomhender og haser. Kjempetrivlig tispe som beveger seg uanstrengt. Meget godt driv. Men litt løs i haer og albuer. 
Rakkestad hundeklubb Steinar Balken
8 år – Veteran
BIR Veteran 8år god veteran! Godt hode. Korrekt bitt. Ok hals, rygg og overlinje. Tilstreklig vinklet bak. Litt tannstein på hjørnetennene. Beveger seg energisk. Trivlig temprament.
Moss utstilling/ Michael Forte/ 9 måneder 1 kval, 3 konk, HP Nice overall size and shape alittle heavly friked in face. Move qquite freely. Tan alittle washedout.
Norsk Rotweilerklubb/Gunilla Skallman/16 måneder 2 kval Feminin. Ganske søtt utrykk. Bra hals, Bra skalle. Neseparti godt utfylt. Kunne hatt bedre vinkler bak. Lovende pels. Trivlig temp. Vellstelt og vellvist.
Dalmantinerklubben/ Mona seøbach/ 13 måneder 1 Kval Feminin junior. Søtt hode med fint uttrykk. Bra bitt. Bra hals og overlinje. Tilstreklig vinklet. Bra Utviklet for alderen. Enda litt valpete i bevegelsene. Fin pels og farge.
Norsk Collieklubb/ Frode Jevne/ 6 måneder 2 plass Feminin tispe, god type og helhet. Femenint hode og uttrykk, vakre øyne og vel ansatt ører. Utmerket hals. Sterk rygg. Litt lang i lenden. Fint hode. Godt utviklet kropp for alderen. God pels og farge. Frie bevegelser. Trivlig temp. Vel vist.
Drøbakk hundeklubb/ Steinar Balken/ 5 måneder 2 plass Feminint hode og uttrykk. Gode ører. Godt forbryst. God hals og overlinje. Gode vinkler foran og bak. God pels. Beveger seg noe hasetrangt. Vellstelt og trivlig temp.
 Norsk miiatyrklubb/ Mette EM Tufte/ 4 måneder 3 plass  Femenin av meget god type.Godt utviklet hode for alderen. Korrekt bitt. Aning fremstilt skuldre. Tilstreklig hals. Fin kroppslengde.Godt vinklet bak. Øyne noe smale. Utmerket pels og farge. Trivlig temp.
Follo brukshundeklubb/Trond Storsveen/4 måneder Nr 1 BTK  BIR Godt hode og uttrykk.Godt vinklet. Fin kropp. Fine bevegelser. Viser seg bra innimellom.

Novas trikseliste

♥Sitte bamse ♥ Nusse ♥Gi labb ♥ Hig five ♥ High ten ♥ Danse ♥ Snurre rundt ♥ Slalsom mellom beina ♥ 8-tall ♥ Fotsi ♥ Bukke ♥ Grave ♥ Spille død ♥ Rulle rundt ♥ Rygge ♥ Krype bakover ♥Sitte som Lassie ♥ Gå i skammekroken ♥ Lukke burdøra ♥ Gå mellom beina ♥ Legge seg i koffert ♥ Hoppe opp på ting ♥ Sjenert ♥